Η 28η Οκτωβρίου μέσα από τα γενικά αρχεία του κράτους


Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου με την απόρριψη του ιταλικού τελεσίγραφου, η Ελλάδα εισέρχεται, εκ των πραγμάτων, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αντίδραση  της ελληνικής κοινωνίας στην ιταλική επίθεση εκφράστηκε με μια καθολική αποφασιστικότητα στην απόκρουση των δυνάμεων του Μουσολίνι και με μια χωρίς ενδοιασμούς συμμετοχή στην πολεμική προσπάθεια της χώρας

Η αρχική διείσδυση των ιταλικών στρατευμάτων σε ελληνικό έδαφος γρήγορα αναχαιτίστηκε από τα ελληνικά στρατεύματα που πέρασαν στις 14 Νοεμβρίου στην αντεπίθεση, προελαύνοντας σε αλβανικό έδαφος. Στις 22 Νοεμβρίου ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε την Κορυτσά, ενώ τον Δεκέμβριο την Πρεμετή, τους Άγιους Σαράντα, το Αργυρόκαστρο και τον Ιανουάριο του 1941 προχώρησε στην κατάληψη της Κλεισούρας. Από τον Φεβρουάριο του 1941, το μέτωπο σταθεροποιήθηκε, ενώ ο Ελληνικός Στρατός απέκρουσε τη μεγάλη εαρινή επίθεση των Ιταλών. Η ελληνική νίκη εναντίον των Ιταλών στο αλβανικό μέτωπο ήταν μία από τις πρώτες ήττες των δυνάμεων του Άξονα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη, ιδίως της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, και θαυμασμό για τον ηρωισμό των Ελλήνων.

Παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αλβανικό Μέτωπο, στα μετόπισθεν, η ελληνική κοινωνία με τρόπο μαζικό συμμετείχε στην πολεμική προσπάθεια πλέκοντας ρούχα για τη Φανέλα του Στρατιώτη, φροντίζοντας τραυματίες πολέμου, στέλνοντας επιστολές και δέματα στους στρατιώτες για να τους ενισχύσουν το ηθικό. 

Ο ενθουσιασμός της ελληνικής κοινωνίας για τις επιτυχίες του ελληνικού στρατού στην Αλβανία και η πίστη για την τελική νίκη αποτυπώνεται και στον Τύπο της εποχής από πληθώρα γελοιογραφιών που σατιρίζουν την αμετροέπεια των Ιταλών και το υπερφίαλο παράστημα του Μουσολίνι που τσακίζεται από το τσαρούχι και τη φουστανέλα του Έλληνα.

Παρά την τελική ήττα, το πνεύμα του αλβανικού μετώπου, ο ενθουσιασμός που δημιούργησε στους στρατιώτες και στα μετόπισθεν, η πίστη της ελληνικής κοινωνίας στις δυνάμεις της για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και η πολεμική εμπειρία που απέκτησαν όσοι στρατεύθηκαν, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη, το αμέσως επόμενο διάστημα, ενός μαζικού κινήματος αντίστασης στον κατακτητή. Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου λειτούργησε, ήδη από το 1941, ως αφορμή για την εκδήλωση του αντιστασιακού φρονήματος του ελληνικού λαού, με πρωταγωνιστές, εκτός από τις αντιστασιακές οργανώσεις, τους ανάπηρους του αλβανικού μετώπου. Ο ρόλος αυτός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου μέσα στην Κατοχή, που χαλύβδωνε τη θέληση του ελληνικού λαού για αντίσταση απέναντι στον Ιταλό, Γερμανό και Βούλγαρο κατακτητή, ήταν που ανέδειξε την ημερομηνία αυτή ως εθνική εορτή.

Δείτε μια μικρή ψηφιακή έκθεση με τεκμήρια των αρχειακών συλλογών των ΓΑΚ αφιερωμένη στην 28η Οκτωβρίου 1940 και τον ελληνοϊταλικό πόλεμο στο αλβανικό μέτωπο εδώ

Δημοσίευση σχολίου

To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη